in

Üç renkli kediler neden dişi olur?

Dişiler, iki adet X kromozomuna sahiptirler. Erkekler ise, bir tane X ve Y kromozomuna sahiptirler. Bir yavrunun dişi olması için anne ve babasından iki adet X kromozomu, erkek olması içinse anneden X babadan Y kromozomu alması gereklidir. Bu süreç kedilerde de insanlarda da aynı ilerler.

Kedilerde tüy rengini X kromozomu belirler. Erkek bir yavru, X kromozomunu yalnızca annesinden alabilir. Böylece tüy rengini anneden gelen kromozom belirlemiş olur. Fakat dişi yavrular hem annelerinden hem de babalarından X kromozomu alırlar. Her hücre, yalnızca bir adet X kromozomuna ihtiyaç duyar.

Örneğin, dişi bir yavruya, hem annesinden hem de babasından siyah tüy aktarılırsa, siyah tüylü olur. Calico kedilerde de aynı süreç işler. Fakat yavruya örneğin, anneden siyah, babadan sarı tüy aktarılır. Bir hücre, siyah tüyü aktaran kromozomu devre dışı bırakırken, diğer bir hücre sarı tüyü aktaran kromozomu devre dışı bırakır. Böylece yavrunun kürkünde her iki renk de yerini alır. Yavru, yalnızca bu iki renge sahipse calico değil, “tortoiseshell” kedisi olur.

Üç renkli kedilerde beyaz rengin oluşumunun X veya Y kromozomları ile ilgisi yoktur. Üç renk benekli ya da alacalı kedilerde, pigment eksikliği beyaz renk tüyle sonuçlanır. Bir kedinin calico, yani üç renkli olabilmesi için iki adet X kromozomuna ihtiyaç vardır. Bu yüzden calico kedilerin neredeyse hepsinin dişidir.

Üç renkli bir kedinin erkek olabilmesinin tek yolu, ekstra bir X kromozomuna sahip olmasıdır. Yani genetik yapısının XXY olması gerekir. İnsan türünde bu durum,  “Klinefelter Sendromu“ olarak bilinir ve her 1000 erkek bebekten 1 ya da 2’sinde görülür.

Kediler Neden Ot Yer

Hayvan figürlü logo kullanan markalar