in ,

Alerji Yapmayan Kedi Irkları

İnsanlarda en sık görülen sorunlardan biri alerji.  Bitkiler, gıdalar, ilaçlar, metaller gibi sayısız maddeye karşı alerjik olabiliyoruz. Hayvanlar da alerji yapabilen etkenlerden biri. Kedi alerjisi görece olarak sık görülen alerji türleri arasında yer alıyor, ancak kedi alerjisi hakkında çoğu kişi yanlış bilgilere sahip. Bu yanlış bilgiler neticesinde hipoalerjenik kedi yani alerji yapmayan kedi arayışına girebiliyorlar, ancak henüz yazımızın başındayken söyleyelim; hipoalerjenik kedi cinsi diye bir kedi yok. Hipoalerjenik kediler olarak tanımlananlar insanlarda kedi alerjisinin ana sebebi olan Fel d 1 ve fel d 4 isimli proteinleri diğer ırklara kıyasla daha az salgılayan kediler. Yani hiçbir kedi için “kesinlikle alerji yapmaz” diyebilmek mümkün değil, zira her kedi bu proteinleri farklı miktarlarda salgılıyor.

Kedi alerjisi nedir?

İnsanlarda kedi alerjisi kedilerin ürettiği bir ya da daha fazla alerjene karşı gelişen alerjik reaksiyondur. Bu reaksiyonların en önemli sebebi yukarıda da belirttiğimiz gibi Fel d 1 ve Fel d 4 isimli proteinlerdir. Fel d 1 kedilerin yağ bezlerinde üretilir, Fel d 4 ise tükürükte eksprese edilir. Yani “kedi tüyüne alerjim var” diyen birinin çoğunlukla kedi tüyüne değil bu iki alerjene alerjisi vardır.

Kedi alerjisi belirtileri nelerdir?

Kedi alerjisi farklı semptomlara sebep olabilir. Kedi alerjisi belirtileri genellikle şunlardır:

  • Öksürme
  • Göğüste hışırtı
  • Göğüste sıkışma
  • Kaşıntı
  • Burun tıkanıklı
  • Gözlerde akıntı
  • Döküntü
  • Hapşırma
  • Dudaklarda çatlama
  • Gözlerde kızarıklık ve kaşıntı

Bu belirtiler birçok alerji ile benzerlik taşır, yani birinde bu belirtilerin ortaya çıkması kesinlikle kedi alerjisi olduğu anlamına gelmez. Alerjinin neden kaynaklandığını kesin olarak belirlemek için mutlaka doktora başvurulması gerekir.

Kedi alerjisi diğer alerjiler gibi tedavi edilebilir. Reçeteli ya da reçetesiz alerji ilaçları ile bu alerjiyi kontrol altına almak mümkündür. Doktorunuz semptomların altında yatan nedenin kedi alerjisi olduğunu teşhis ettiğinde sizin için uygun tedavi yöntemini belirleyecektir. Ayrıca düzenli temizlik yapmak ve kediyi sevdikten sonra elleri yıkamak da etkili önlemlerdir. Kedinizi düzenli olarak taramanız tüyler ile birlikte alerjenlerin etrafa yayılmasını engeller, kedinizi sağlıklı tüylere sahip olacağı bir diyetle beslemeniz de yine tüy dökmesini azaltacağından etkili olacaktır.

Sibirya kedisi alerji yapma riski en düşük kedilerden biri.

Hangi kediler alerji yapmaz?

Evet, yazımızın başında da altını çizdiğimiz gibi her kedi söz konusu alerjenleri az ya da çok miktarda salgılar, dolayısı ile hiçbir kedi için kesinlikle alerji yapmaz demek mümkün değil.  Hipoalerjenik kedi ırkları bu alerjenleri diğerlerine kıyasla çok daha az salgıladıkları için alerjiye neden olma ihtimali düşük olan ırklardır.

Sibirya kedisi :İşte kedi tüyünün alerji yaptığı inanışının yanlış olduğunun en önemli kanıtlarından biri; Sibirya kedisi. Alerji yapma riski en düşük kedi ırklarından biri olan Sibirya kedileri çok tüylü kedilerdir ve alerji yapmamalarının sebebi de tabi ki çok düşük miktarda Fel d 1 proteini salgılamalarıdır.

Balinese: Görünüş olarak Siyam kedilerini andıran Balinese ya da dilimizdeki ismi ile Balili kediler de yine düşük F d 1 proteini salgılamaları sebebiyle hipoalerjenik kedi cinsleri arasında yer alıyor. Balinese kedileri aynı zamanda çok da az tüy döküyor ve bu da alerjenleri etrafa yayma olasılıklarını minimize eden önemli bir etken.

Bengal kedisi: Bengal kedisi de hem daha az Fel d 1 üretir hem de oldukça az tüy döker. Tabi, dünyanın en pahalı kedi cinsleri arasında yer aldığını da belirtmemizde fayda var. Bizce kedileri almak ve satmak kabul edilebilir değil ama yine de bu bilgiyi de paylaşmadan geçemedik.

Tüysüz sfenks kedisi de alerji yapma riski düşük kediler arasında yer alıyor.

Sfenks (Sphynx) kedisi: Tüysüz kedi cinsleri arasında yer alan Sfenks kedisinin de alerjiye neden olma riski düşüktür, çünkü alerjenleri çevreye yayacak tüyleri yoktur. Ama şunu unutmamak gerekir ki alerjenler esas olarak tükürük ve idrarındadır, yani bir Sfenks kedisi sahiplendiğinizde de alerjik semptomlar göstermemek için düzenli olarak temizlik yapmanız, ellerini yıkamanız gibi önlemler almanız gerekir, tüm diğer hipoalerjenik kedilerle yaşarken olduğu gibi.

Russian Blue: Russian Blue ya da mavi Rus da düşük Fel d 1 salgılayan kedi ırklarından biridir. Ülkemizde çok popüler olan bu kedi cinsi listemizdeki diğer ırklara kıyasla çok daha kolay sahiplenebileceğiniz bir ırktır. Sosyal medyada ya da sahiplendirme platformlarında yuva arayan birçok Russian blue bulabilir ve bu güzel kedilerden birini evlat edinebilirsiniz.

Oriental Shorthair:Çok az dökülen kısa tüyleri ile oriental shorthair de alerji yapma riski düşük kedi ırklarından biri. Elbette bu güzel kedilerin de düzenli olarak taranması gerekiyor.

Devon Rex: Devon rex neredeyse tüysüz denilebilecek kadar ince bir kürke sahiptir. Devon rex çok az tüylü olması ve dolayısıyla az tüy dökmesi sebebiyle alerjenleri etrafa yayma riski çok düşük ırklardan biridir.

Yazımızı bitirirken yazıda yer verdiğimiz ırkların herhangi birinin kesinlikle alerjiye neden olmayacağını söylemediğimizi, bu ırkların daha az alerjen salgılamaları, daha az tüy dökmeleri gibi sebeplerle alerjiye neden olma risklerinin düşük olduğunu da bir kez daha belirtelim ve ister tekir, ister sarman ya da herhangi bir ırktan kediniz varsa, kedi alerjisi sorunu yaşıyorsanız kedinizden vazgeçmek yerine alerjiniz için doktora başvurup tedavi yöntemlerini denemenizi öneriyoruz diye de ekleyelim. 

 

En Sağlıklı Ve Alerji Yapma Riski Düşük Kedi Irklarından Biri: Russian Blue

Pofuduk Mu Pofuduk Birman Kedisi