in ,

Danua Köpek Irkı, Özellikleri Ve Bakımı

Köpekler ile ilgili en ilginç şeylerden biri yüzlerce köpek ırkı arasındaki büyük farklılıklar. Köpek cinslerinin boyutları da öylesine farklı ki bu derece büyük boyut farklılıkları ile belki de başka hiçbir hayvan türünde karşılaşmak mümkün değil. Evet, Danua ya da diğer ismi ile Great Dane en büyük köpek cinsleri listesinin ilk sıralarında yer alıyor. Bugüne dek yaşamış en uzun köpek olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na giren ve bir Danua olan Zeus’un pençesinden omzuna olan yüksekliği tam 111,8 santimdi, Zeus ne yazık ki henüz 5 yaşındayken hayatını kaybetti. Danualar kocaman cüsselerinin içinde yumuşacık birer kalp taşıyan nazik ve sevgi dolu dostlar olarak sevilmeyi fazlasıyla hak ediyorlar.

Danua Alman menşei bir köpek cinsi

Almanya’da ortaya çıkan Danua köpeğinin atalarının İrlanda kurt köpeği, Mastiff ve tazılar olduğu düşünülüyor. Bu arada Danua zaten Mastiff köpek grubuna dahil ırklardan biri. 1876 yılında Almanya’nın ulusal köpeği seçilen Danua tüm dünyada tanınmaya başladı. Bugün Danua Almanya’da ortaya çıkmasının üzerinden geçen yüzlerce yılda dünyanın dört bir yanında tanınan ve beslenilen bir dost haline gelmiş durumda.

Danualar gerçek birer devler

Yazımızın başında bu güne dek yaşamış olan en uzun köpeğin Zeus isimli bir Danua olduğunu söylemiştik, elbette Zeus kendi ırkdaşlarından daha uzundu ama yine de tüm Danualar için dev demek pek de abartı sayılmaz. Erkek Danuaların yükseklikleri en az 76-79, dişilerin yükseklikleri ise en az 71-76 santimdir ki bunların en az olduğunun da altını çizelim. Danuaların hem dişilerinin hem de erkeklerinin ağırlığıysa en az 50-82 kilo arasındadır. Danuaların kısa tüyleri siyah-beyaz, mavimsi gri, açık kahverengi, siyah, alacalı renklerde olabilir ve hangi renkte olursa olsun tüyleri mutlaka parlaktır. Danuaların gözleri genellikle koyu renkli olsa da açık renk tüyleri olan Danualarda bazen daha açık renkli gözler görülebilir. Gözleri de aynı tüyleri gibi parlaktır ve zeki ifadelidir.

“Kibar dev” Danua Köpek Irkı

Danualar için “kibar dev” tanımı kullanılır ve emin olun ki karakterleri bu tanıma tıpatıp uygundur. Büyük köpeklerin saldırgan olduğu görüşüne sahip olan bir insanın bir Danua ile tanışması bu fikrin ne kadar yanlış olduğunu anlaması için yeterlidir.

  • Danua köpekler insanlarına, çocuklar da dahil olmak üzere tüm aile üyelerine, diğer köpek ve hayvanlara karşı sevgi doludur.
  • Danualarda saldırganlık sorunu ile çok nadir karşılaşılır, bir Danuanın saldırgan olmasının altında yatan sebep genellikle yavruluk döneminde yeterli düzeyde sosyalleştirilmemesidir. Yeterli sosyalleştirilmeyen Danualar yetişkin olduklarında yabancılar, yeni ortamlar gibi uyaranlar karşısında agresifleşebilir. Bu sebeple bir Danua evlat edinen herkesin yavrunun yeteri kadar sosyalleşmesine özen göstermesi gerekir.
  • Bu kocaman köpekler tam birer ev köpeğidir, koca cüssesine karşın apartman hayatına kusursuz uyum sağlarlar ki zaten Danua köpekler için “köşe yastığı” terimi de kullanılır. Ev içinde zamanlarının çoğunu kanepede yatarak geçirirler.

Danua bakımı özen gerektirir

Danua tüm dev köpekler gibi özenle akılması gereken bir ırktır, zira bu köpeklerin bakımında yapılacak yanlışlar ciddi sorunlara yol açabilir. Danualar hareketsizlik eğilimindedir, bu sebeple her gün mutlaka düzenli olarak yürüyüş yaptırılması böylece sağlıklı olmasını sağlayacak düzeyde egzersiz yapmasını sağlamak gerekir. Yavruluk dönemlerindeyse çok hızlı büyüdüklerinde kemik ve eklem problemleri ile karşılaşma risklerin azaltmak için aşırı egzersiz yapmasını önlemek çok önemlidir.

Bunların dışına kısa tüylerini haftada 1-2 kez taramak ve rutin veteriner kontrollerini düzenli olarak yaptırmak da Danua bakımı konusunda unutulmamalıdır.

Danua köpeklerin her yıl en az bir kere kalp kontrolüne götürülmesi gereklidir.

Danua sağlık sorunlarına yatkındır

Büyük köpek ırklarının yaşam süresi küçük ırklara göre ne yazık ki çok daha kısadır. Örneğin kaniş köpeklerin ortalama ömrü 13-15 yıl arasındayken Danuaların ortalama yaşam süresi 8-10 yıl arasındadır, 10 yaşın üstünde Danua sayısı çok azdır. Danualarda görülebilen hastalıklar şunlardır:

  • Özellikle büyük köpekleri etkileyen ve ani ölüme sebep olabilen mide torsiyonu
  • Kalp hastalıkları (Danua köpeklerin her yıl en az bir defa mutlaka kalp kontrollerinin yaptırılması gerekir)
  • Kalça displazisi
  • Yavruların hızlı büyümesi sebebiyle ortaya çıkabilen hipertrofik osteodistrofi (Yavruların daha yavaş büyümesine yardım eden şekilde beslenmeleri bu soruna karşı en etkili önlemdir. Bu konuda veteriner hekime danışarak yavruyu en doğru nasıl besleyeceğinizi öğrenebilirsiniz.)
  • Kanser, özellikle de kemik kanseri. Kemik kanseri Danuaların ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan bir hastalıktır.

Görüldüğü gibi bir Danua ile birlikte yaşamak sık veteriner ziyaretleri yapmayı göze almak demektir.

American Bobtail Kedi Irkı Ve Özellikleri

Siyah Rus Terrieri özellikleri nelerdir?