in ,

Görünüşü ve Karakteri ile Benzersiz Van Kedisi

Van kedisi kedi ırklarının en çok tanınan ve sevilenlerinden biri. Ülkemizden dünyaya yayılmış olan bu kedi ırkı muhteşem görünüşü kadar ilginç karakteri ile de dikkat çekiyor. Özellikle de yüzmeyi seven tek kedi cinsi olarak tanınması Van kedisine olan ilgiyi artırıyor, hatta Van kedisine yüzücü kedi diyenler bile var :). Evet, Van kedisi bu girişten de anlaşılabileceği üzere kelimenin tam manası ile nevi şahsına münhasır bir kedi cinsi. İşte karşınızda Van kedisi hakkında her şey.

Van kedisinin kökeni

Van kedisi ülkemizin Doğu Anadolu bölgesindeki Van iline özgü bir kedi ırkı. Van kedilerinin Avrupa’ya 1905-1272 yılları arasında getirildiğine inanılıyor. Haçlı seferlerinden dönen askerlerin dönerken yanlarında Avrupa’ya bu kedilerden götürdükleri düşünülüyor.  Bunlar tahminlerden ibaret, kesin olan bilgi ise Türk Van kedisi olarak tanınan ırk 1955 yılında İngiltere’ye götürülmüş olduğu. 1955’de Laura Lushington ve Sonia Halliday isimli iki fotoğrafçı iki Van kedisini İngiltere’ye götürdüğü biliniyor.  Van kedilerinden daha önce İngiltere’ye, aslında hemen hemen tüm Avrupa’ya yayılmış olan Ankara kedileri ile karıştırılmamaları için Türk Van kedisi olarak adlandırılan Van kedileri kısa sürede kedi severlerin ilgisini hem de yoğun biçimde çekmiş. Ankara kedisi demişken Van kedileri ile Ankara kedileri sıklıkla karıştırılıyor, oysaki bu iki ırk birbirlerinden keskin hatlarla ayrılıyor.

Irkın Amerika’ya gidiş tarihi ise 1970. Irk The International Cat Association tarafından 1985, Cat Fanciers Association tarafındansa 1988 yılında tanındı.

Van kedisi ile ilgili bir de efsane var. Efsaneye göre Van kedisi Nuh’un gemisindeki hayvanlardan biri ve gemiden atlayıp yüzerek Van’a ulaşıyor. Yazımızın başında bu kedilerin yüzücü kedi olarak adlandırılacak kadar suyu, yüzmeyi sevdiğini söylemiştik, işte Van kedilerinin yüzmeyi sevmesinin sebebinin de Nuh’un gemisinden atlayıp yüzmeleri olduğuna inanılıyor.

Van kedilerinin kafalarında ve kuyruklarında farklı renklerde desenler vardır ve bu desene “Van deseni” denir.

Van kedisi ne renk olur?

Aşağıda Van kedilerinin fiziksel özelliklerini anlatacağız ancak bu kedilerin tüy renkleri ile ilgili ayrı bir başlık açmak istedik çünkü Van kedilerinin beyaz olduğu yönünde çok yaygın bir yanlış inanış var. Van kedilerinin tipik kürk rengi bedende beyaz kafa ve kuyruktaysa farklı renklerde lekeler şeklindedir. Van kedilerinin kafalarındaki ve kuyruklarındaki noktalar krem, sarı, mavi, tekir, siyah, kahverengi tekir, tortoiseshell olarak adlandırılan üç renkte olabilir.

Yani Van kedileri beyazdır inanışı doğru değildir. Irk standartlarına göre %20’den fazla olmamak kaydıyla bu renklerde lekeli olabilirler. Bu renk şablonuna Van deseni de denir. Herhangi bir kedide Van kedisine özgü bu renk dağılımı varsa o kedi için “Van kedisi desenli” tabiri kullanılır.

Birçok önemli kedi ırkları kuruluşu kafası ve kuyruğu desenli olan Van kedilerini tanımakla beraber bembeyaz Van kedilerini tanımıyor.

Van kedisinin fiziksel özellikleri

Muhteşem bir görünüme sahip olan Van kedileri aynı zamanda büyük kediler arasındadır, yani birçok kedi ırkından daha büyüklerdir. Ankara kedilerinden bir farkları da boyutlarıdır, Ankara kedileri Van kedilerinden daha küçüktür, bu bilgiyi de paylaşmış olalım.

  • Yetişkin erkek Van kedileri 7 kiloya dişileriyse 5-6 kiloya ulaşabilirler.
  • Van kedilerinin olgunlaşması uzun sürer, bir Van kedisinin olgunluğa ulaşması ortalama 3 yıl hatta daha uzun sürebilir.
  • Van kedileri bir batında genellikle 4 yavru dünyaya getirirler.
  • Van kedilerinin gözleri bu kedilerin en önemli özelliklerinden biridir. Van kedisi denilince akla ilk gelen iki gözü değişik renkte kedilerdir, ancak bütün Van kedilerinin iki gözü farklı renkte değildir. Van kedilerinin gözleri mavi ya da kehribar sarısının tonlarında olabilir ve iki gözü ayrı renkte olanların da bir gözleri mavi diğeriyse kehribar sarısının tonlarındadır.
  • Van kedilerinin burunları daima pembedir, ayrıca kulaklarının içi ve patilerinin altı da pembedir.
  • Kuyrukları tüylü ve uzundur, Van kedilerinin kuyrukları sıklıkla tilki kuyruğuna benzetilir.

Van kedileri sağır mıdır?

Beyaz kedilerde kalıtımsal sağırlık görülme oranı çok yüksektir, daha doğrusu beyaz ve mavi gözlü kediler sağırlığa yatkındır. Van kedisinin ırk standardı beyaz ve mavi gözlü olmadığı halde mavi gözlü ve beyaz kediler daha çok ilgi gördüğü için beyaz tüylü mavi gözlü Van kedileri üretmeye çabalamak dünyaya sağır kediler gelmesine çabalamakla aynı şeydir. Beyaz tüylü ve özellikle mavi gözlü Van kedilerine rağbet göstermek üreticilerin bu kedileri üretmeye devam etmesine, dolayısıyla dünyaya sağır kediler gelmesine neden olmak anlamına geliyor. Şunu da ekleyelim, beyaz kedilerde sağırlık Van kedilerine özgü değil, her ırktan beyaz ve mavi gözlü kedilerde bu sorun görülüyor, yani artık mavi gözlü beyaz kedi düşkünlüğünden vazgeçmek gerekiyor.

Bütün Van kedileri sağır değildir, beyaz ve mavi gözlü Van kedilerinin çoğu sağırdır.

Van kedisi karakteri

Van kedilerinin karakterleri gerçekten ilginçtir.

  • Van kedileri yüzmeyi sever, ama bu bir genellemedir ve bütün Van kedileri suyu sevecek diye bir kurla yoktur. Eğer bir Van kediniz varsa ve sudan hoşlanmıyorsa onu kesinlikle suya girmeye zorlamamalısınız.
  • Van Kedileri çok zekidir ve çok çabuk öğrenirler.
  • Van kedileri çok başarılı avcılardır.
  • Apartman hayatına uyumludurlar.
  • Çocuklarla çok iyi anlaşırlar.
  • Oyun oynamaya bayılırlar.
  • Köpeklerle orta düzeyde bir ilişkileri vardır.
  • Çok enerjiklerdir.
  • Çoğu Van kedisi konuşkandır, insanlarla iletişim kurmak için bolca miyavlarlar.
Van kedilerinin yüzmeyi sevdiği bilinse de bu tüm Van kedilerinin ille de suyu ve yüzmeyi seveceği anlamına gelmiyor.

 

Van kedilerinin yatkın olduğu hastalıklar

Van kedisi safkan ırkların en dayanıklılarından biridir, bu güzel kediler atletik ve güçlü vücutlarıyla uzun ve sağlıklı bir ömür sürmek için tasarlanmış gibidirler ama bu Van kedilerinde hiçbir hastalığa yatkınlık olmadığı anlamına da gelmiyor tabi ki.

Aynı Ankara kedileri gibi Van kedilerinde de kalıtsal bir nörolojik hastalık olan ataksiye yatkınlık bulunur. Sinir sistemindeki anormalliklerin meydana geldiği noktaya bağlı olarak farklı ataksi şekilleri ortaya çıkabilir. Ataksi kedilerde denge kaybına, yürüme zorluğuna neden olabilir.

Van kedilerinde bir kalp hastalığı olan hipertrofik kardiyomiyopati  de görülür. Bu hastalık aslında birçok safkan kedi ırkının ortak sorunlarından biridir. Ancak bu hastalığın Van kedilerinde kalıtsal olarak görüldüğüne ilişkin herhangi bir kanıt yoktur.

Van kedisi bakımı

Van kedileri çok hareketlidir ve genellikle evden kaçmaya da eğilimlidir, bu da başlarına çeşitli kazalar gelebilme olasılığını beraberinde getirir. Yani Van kediniz varsa kaçmamasına dikkat etmeniz gerekir.

Atletik ve enerjik olmaları sayesinde çoğu Van kedisi kilo almaz, ancak eğer bir Van kedisi aşırı kilo aldıysa mutlaka zayıflatılması gerekir zira fazla kilolar birçok hastalığa zemin hazırlar.

Tüylerini haftada bir ya da iki kez düzenli taramak tüy bakımları için yeterlidir.

NOT: KEDİ CİNSLERİ İÇERİKLERİMİZ KEDİ IRKLARINI YAKINDAN TANIMAK AMACIYLA HAZIRLANMIŞTIR. HER İÇERİĞİMİZDE OLDUĞU GİBİ BU İÇERİKLERİMİZ DE “SATIN ALMA SAHİPLEN” MOTTOSUYLA HAZIRLANMIŞTIR. ÇOĞU SAFKAN CİNS KEDİLER GENETİK HASTALIKLARA SAHİPTİR VE KİRLİ HAYVAN TİCARETİNİN MAĞDURLARIDIR. EĞER EVİNİZİ BİR HAYVANA AÇMAK İSTİYORSANIZ TERCİHİNİZİ PETSHOP GİBİ HAYVAN TİCARETİ YAPAN YERLERDEN DEĞİL, BARINAKLARDA VEYA SOKAKLARDA YUVA BEKLEYEN YARDIMA MUHTAÇ SEVGİ DOLU CANLARDAN YANA KULLANMANIZI ÖNERİRİZ.

 

Koca Kulaklı Amerikan Cocker Spaniel

En tartışmalı kedi ırklarından biri: Munchkin