in

Köpeklerde aşırı tüy dökme nedenleri

Köpeklerde aşırı tüy dökülmesi kimi zaman ciddi hastalıklara işaret edebilir. Köpeklerde neden aşırı tüy döküldüğünü araştırmamak, normal kabul edip umursamamak köpekte tüy dökülmesine neden olan sağlık sorunlarının ilerlemesine yol açabilir. Köpeğiniz aşırı tüy döküyorsa yapacağınız en doğru şey veteriner hekime başvurup köpeğinizi neden aşırı tüy döktüğünü öğrenmek ve tedavi edilmesini sağlamaktır.

Köpekler tüy döker ve bu normaldir. Bazı köpek ırkları çok tüy dökerken, bazı köpek ırkları daha az tüy dökebilir. “Köpeğim çok tüy döküyor” diyerek panik yapmadan önce, köpeğinizin ırkının özelliklerine bir daha bakın. Düzenli tüy dökmenin onlar için yaygın bir durum olup olmadığını belirleyin. Köpekler de, kürkü olan pek çok hayvan gibi yılda iki kez kürkünü değiştirir. Bu dönemler yaz ve kış mevsimi öncesidir. Kürklü hayvanların tüyü klima işlevi görür. Yazın serin havayı vücuda dağıtacak şekilde ince tüyler, kışın da sıcak havayı vücuda dağıtacak olan kalın tüyler için önceki tğy vücıttan atılr. Labrador cinsi köpeğiniz varsa ve çok tüy döküyorsa, çıplak nokta yoksa, köpekte kellik yoksa, o zaman bu genellikle bir sorun değildir. Ve unutmayın ki, tüyü, yünü, kılı, saçı olan canlıların kıl dökmesi gayet normaldır. İnsanın da saç kılları ya da vücudundaki kıllar dökülür.

Doğal olmayan şey, köpeğinizin vücudundaki kel noktalardır. Köpeğinizin göz çevresinde veya gövdede tüy dökülmesi veya neredeyse deriyi görebileceğiniz veya hiç tüyün olmadığı aşırı tüy seyrelmesi varsa zaman kaybetmeden veteriner hekiminize götürün.  Ama gitmeden önce köpeğinizin semptomlarına dikkat edin, köpeğinizi çok iyi gözlemleyin. Köpeklerde tüy dökülmesinde, köpeğin kaşınıp kaşınmaması önemli bir ayrıntıdır.

Köpeklerin tüylerinin dökülmesinin birçok nedeni vardır. İşte köpeklerde aşırı tüy dökülmesinin nedenleri:

1# Beslenme kaynaklı tüy dökülmeleri

Köpeklerde hemen her sorunun beslenme ile direkt ya da endirekt ilişkisi vardır. Köpeğiniz aşırı tüy döküyorsa bu durumda aklınıza gelmesi gereken ilk nedenlerden biri besleme hatalarıdır. Köpekler doğru beslenmediklerinde tüylerini kaybedebilirler. Köpeklerin yetersiz, hayvansal ve bitkisel proteinlerin dengesiz verildiği bir beslenme şekli berinde aşırı tüy dökülme sorununu getirebilir. Hazır mama yada evde hazırladığınız yemeklerle besliyorsanız , uyguladığınız beslenmenin dengeli olduğundan, köpeklerinizin sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu şeylerle dolu olduğundan emin olmanız gerekir.

Tedavi: Yapmanız gereken köpeğinizi veteriner hekme götürmek. Genellikle veteriner hekim, önce diğer nedenleri araştırır: Köpeğin vücut kondisyon puanını (insanlar için BMI’ye eşdeğer) kontrol eder ve köpeğinizin yemekleri hakkında sorular sorar. Nedenin beslenme dengesizliği olduğu belirlenirse, diyeti değiştirmek için veterinerinizle birlikte çalışmanız gerekir.

2# Hormonal nedenlerle aşırı tüy dökülmesi

Köpeklerin aşırı tüy dökmelerinde, tonlarca farklı hormonal neden vardır. Köpeklerin tüylri hormonal nedenlerle dökülüyorsa, genellikle köpeğin gövdesini etkiler ve ipik olarak çok simetrik olur. Hormonal saç dökülmesinin en yaygın nedenlerinden biri Hipotiroidizm veya düşük tiroiddir. Diğerl yaygın nedenler ise; Cushing hastalığı veya atipik Cushing hastalığıdır. Bu, hormonların aşırı üretimi tüy dökülmesine neden olur. Yani adrenal bez tarafından üretilen ve saç büyümesinin baskılanmasına neden olan bu hormonlardan çok fazla varsa o zaman tüyler dökülmeye başlıyor.

Tedavi: Hormon üretimi çok düşükse, veteriner hekiminiz tiroid takviyesi yazacaktır. Çok yüksekse, hormon üretimini azaltacak ilaçlar reçete edilir. Birçok şey tiroidi etkiler, bu yüzden köpeğinizi veteriner hekime götürmeniz ve testlerin veteriner hekim tarafından yapılması gerekir.

3# Alerjiden kaynaklı aşırı tüy dökülmeleri

Köpeklerde yden aygın olan üç tür alerji var; çevresel yani yani çevrede alerji yapan bir şey, pire alerjisi ve gıda alerjisi. Bunlardan herhangi biri köpeklerde travmatik tüy dökülmesine neden olabilir. Yani köpeğin kaşınması, sadece tüy dökülmesi değil ayanı zamanda köpeğin bir şeylere karşı alerjsi olduğu anlamaına gelebilir. Alerjik saç dökülmesi tipik olarak simetrik değildir.  

Tedavi: Çevresel alerjiler için birçok tedavi seçeneği var. İlaçlar ve takviyeler var. Veteriner hekime başvurduğunuzda köpeğinize alerji testi yapılır. Köpekler için özel alerji serumu veya aşıları yapılır. Gıda alerjilerinin temeline inmek kolay değildir ve köpeğinizin hangi gıdalara alerjisi olduğunu belirlemek için veterinerinizle birlikte çalışmayı ve “suçlu bileşeni içermeyen doğru diyete başlamanız” gerekir. Pire alerjis ise tedavisi pire kontrolüdü, yani dış parazit ilaçlarının uygulanması gerekir.

4# Ciltteki enfeksiyonun yol açtığı aşırı tüy dökülmeleri

Bazen saç dökülmesinin birden fazla nedeni olabilir ve bu nedenle çoğu zaman bunlar paraziter enfeksiyonlara, hormonal dengesizliklere veya bu alerjik durumlara bağlanabilir. Köpeklerde, bakteriyel veya maya enfeksiyonları ve ayrıca mantar derisi enfeksiyonu olan tüy dökülmeleri, insanlardaki saçkıran gibidir.

Tedavi: Veterineriniz bakteriyel veya maya enfeksiyonlarını antibiyotiklerle tedavi edecektir. Saçkıran için topikal krem ​​veya merhem gibi önleyici mantar ilaçlar önerecektir. bir mantar önleyici kullanılır.   

5# Parazitlerin neden olduğu aşırı tüy dökülmeleri

Bu tip tüy dökülmesine parazit akarları içeren bir deri hastalığı olan uyuz neden olabilir. İnsanlara bulaşamayan demodektik uyuz ve insanlara bulaşabilen sarkoptik uyuz olmak üzere iki yaygın türü vardır. Demodex akarları tüy köklerinde yaşar, yaşadıkları yerden dolayı saç dökülür. Sarkoptik çok kaşıntılı olma eğilimindedir, saç dökülmesi, uyuz akarlarının cildin üst katmanlarının altındaki bu tünellerde yaşamasıyla sonuçlanır.

Tedavi: Bu koşullar hoş olmayan kabuklanma ve yaralara neden olur. Yaygın pire ve kene önleyici ilaçlarla kolayca tedavi edilebilir.

6# Kanserden kaynaklanan aşırı tüy dökülmeleri

Köpeklerde görülen yaygın kanser türlerinden biri kutanöz lenfomadır. Metastatik kanserdir, bazen buna paraneoplastik denir. İçsel bir şeydir ve ciltte kendini gösterir. Bu da tüylern dökülmesine neden olabilir” diyor.

Tedavi: Kanserin tedavisi ilaç ve kemoterapidir.

7# Stresin yol açtığı aşırı tüy dökülmeleri

Köpeklerin çok duygusal ve çevresel faktörlerden çok etkilenen canlılar olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu yapıları köpeklerin kolaylıkla strese girebilmelerine yol açıyor ve köpeklerde stres de kendini aşırı tüy dökülmesi ile gösterebiliyor. Özellikle yukarıda saydığımız fiziksel etkenlerin olmadığı durumlarda akla gelmesi gereken ilk neden stres.

Tedavi: Köpeği strese sokan koşulların iyileştirilmesi gerekir.

Bunların yanı sıra bazı viral enfeksiyonlar, sık yıkama ve özellikle de yanlış sabunlarla, şampuanlarla yıkama gibi bazı etkenler de köpeklerde aşırı tüy dökülmesine yol açabiliyor. Yazımızı bitirirken son bir uyarıda bulunalım; mevsim geçiş dönemlerinde aşırı tüy dökülmesi normal kabul ediliyor.

Sorumluluk Reddi: ajanimo.com evcil hayvankar için nitelikli tıbbi yardım kaynağı değildir. Bu içerik, bilgi amaçlıdır, gerçek bir tavsiye değildir. Köpeğinizin tıbbi müdahaleye ihtiyacı olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal bir veteriner hekime danışın.

Kedilerde kanserin en önemli belirtileri

Köpeklerde iç parazit belirtileri nelerdir?