in

Sultan Papağanı Genel Özellikleri

Papağanlar akıllılıkları, estetik görünüşleri ve konuşma, aslında konuşma değil taklit yetenekleri sebebiyle dünyanın her yerinde besleniyorlar. Bilimsel ismi Nymphicus hollandicus olan ve ülkemizde Sultan papağanı olarak bilinse de dünyada daha çok minyatür cockatoo ya da cockaitel ismiyle bilinen bu güzel papağanlar için “100 yıl yaşıyor” gibi laflar edilse de Sultan papağanlarının ortalama ömrü aslında 15-20 yıl arasında. Muhabbet kuşunun ardından dünyanın en popüler evcil kuşu konumundaki sultan papağanı ülkemizde de çok besleniyor, işte tam da bu sebeple sultan papağanlarını yakından tanıtalım dedik.

Papağanların yaşam alanı kurak ve yarı kurak ülkelerdir

Sultan papağanlarının yaşam alanı kurak ve yarı kurak iklime sahip ülkelerdir, büyük ölçüde göçebe olan bu kuşlar daima suya yakın yerlerde yaşarlar. Kimi zaman yüzlercesi bir suyun etrafına akın ederler. Sultan papağanları çiftler ya da küçük sürüler halinde yaşayabilirler.  Sıcak iklim kuşları olmaları sebebiyle sultan papağanlarının 15 derecelik ısının altında yaşaması uygun değildir. Eğer bir sultan papağanı sahiplenmeyi düşünüyorsanız bu hayati bilgiyi mutlaka aklınızda tutmalısınız.

Sultan papağının cinsiyeti nasıl anlaşılır?

Sultan papağanları konuşma yetenekleri ile tanınır, çoğu kişinin konuşma olarak gördüğü bu yetenek aslında taklit yeteneğidir ve bu papağanların yalnızca erkeklerinde bu yetenek gelişmiştir. Yani dişi sultan papağanları konuşmaz. Bu papağanların cinsiyetini anlamanın asıl yolu da ötüş şekilleridir zaten. Erkek sultan papağanları ıslık şeklinde ve uzun ve çeşitli sesler çıkartarak öter, ayrıca taklit yapabilir, dişilerse tek tip öterler ve taklit yapamazlar. Papağan 6. Ayına geldikten sonra ötüş şeklinden cinsiyetini anlamak çok daha kolay olur, çünkü bu dönemde eğer erkekse 6 aylık olduktan sonra yani üreme çağına geldikten sonra bu ötüşleri çok daha belirgin hale gelir.

Sultan papağanları çift olarak yaşayan kuşlardır

Sultan papağanlarının konuşturulması için tek yaşaması gerektiği söylenir, erkek papağanlar tek yaşadıklarında konuşabilirler ancak unutmamak gerekir ki bu güzel canlılar doğada çift olarak yaşarlar. Bir sultan papağanını tek başına kafese kapatmak ileride ciddi anlamda strese girmesine, tüylerini yolmak gibi davranışlar sergilemesine neden olabilir.

Sultan papağanı ne renk olur?

Sultan papağanlarının en tipik fiziksel özelliklerinden biri yanaklarındaki beneklerdir. Benekleri ve punk gibi görünmelerini sağlayan tepeleri ile insanın kalbini kolayca çalan bu güzel kuşlarda lutino, pied, normal grey ve pearl olarak adlandırılan dört ana renk mutasyonu vardır.  Bunların Yanı sıra albino, whiteface ve cinnamon gibi farklı renk mutasyonları da görülebilir.

Sultan papağanı karakteri

Sultan papağanları çok sosyal kuşlardır, ayrıca sevecenlikleriyle de tanınırlar. Bu kuşların hislerini anlamanın en kolay yolu ibiklerine bakmaktır, zira sultan papağanları ibiklerini hislerine göre farklı şekillere getirirler. Örneğin ürktüklerinde ibik tüylerini tamamen yatırırlar, korumaya geçtiklerindeyse ibikleri hem yatıktır hem de tıslamayı andıran bir ses çıkartırlar. Rahat durumdaki sultan papağanlarının ibikleriyse hafif biçimde arkaya bakar. Bu kuşlar eğitilmeye de açıktır, sosyal, neşeli ve akıllı olan sultan papağanları sabır ve sevgiyle eğitilebilir.

Sultan Papağanı Genel Özellikleri

Sağlık

Sultan papağanı bakan birçok insanın düştüğü ortak hatalardan biri, belki de en önemlisi kuşlarını herhangi bir acil durum olmadığında veterinere götürmelerine gerek bulunmadığı yanılgısıdır. Oysaki ideal olan sultan papağanlarının her yıl düzenli olarak veteriner kontrolüne götürülmesidir, zira kuşlarda birçok hastalık bizlerin anlamadığı belirtiler verebilir ve belirtiler bizlerin anlayacağı hale geldiğinde her şey için çok geç kalmış olabiliriz. Sultan papağanlarında görülebilecek sağlık sorunları arasında aşırı hapşırma, böbrek yetmezliği, damar sertliği ve kronik yumurtlama sayılabilir.

Alman kurdu hakkında bilmeniz gerekenler

Bengal kedisi özellikleri