in

Yavru karga bulduğumuzda ne yapmalıyız?

Yerde henüz uçamayan minik kargalar ile karşılaşabiliriz.Yavru karga bulduğumuzda ne yapmalıyız? Onlara dokunmalı mıyız? Eve mi götürmeliyiz yoksa yuvasına geri mi koymalıyız.

Yavru kargalar, anneleri tarafından beslenerek büyütülür.

Özellikle yaz aylarında yerde henüz uçamayan minik kargalar ile karşılaşabiliriz. Peki bu minik kargalar ile karşılaştığımızda ne yapmalıyız? Onlara dokunmalı mıyız? Eve mi götürmeliyiz yoksa yuvasına geri mi koymalıyız. Tüm bu soruların cevabını Veteriner Hekim Nilay Tezsay‘dan öğreneceğiz.

1# Yerde yavru karga bulduğunuzda ne yapmalısınız?

Yavrular büyüdüklerinde çok hareketli olur ve yuvaya sığamazlar. Yan dallara atlarlar ve anne-baba onları dalda besler ancak bazen yere düşerler. Anne-baba alıp taşıyabilir, yuvayı görüyorsak o ağacın mümkün olan yüksek bir dalına yavruyu koymak en doğrusu. Çünkü, kuşlar kedi ya da köpekler gibi değildir. Kaybolduklarında anne babaların yavruyu bulması zor olabilir ya da geç olacağı için yavru kedi ya da köpek o kadar süre açlıpa dayanamaz. Ama kuş türleri için bu geçerli değildit. Yavru kagayı bulunduğu yerdeki ağacın en yüksek dalına koyduğunuzda anne ve baba uçarak onun olduğu yere gelip yavru büyüyene kadar beslemeye devam eder. Alıp eve götürmeyin yani.

2# Yavru kargayı ağaca koyarken nelere dikkat etmeliyiz?

Kargalar aie bağları güçlü olan türlerdir. Yavruya zarar verdiğinizi düşünererek, yavru kargayı koruyacağım derken size zarar vermemeleri için başınızı ve gözlerinizi koruyun. Başınıza bir şapka gözünüze de gözlük takabilirsiniz. Kargaar akıllı hayvanlardır. Yavruya yardım etmek istediğinizi anlayacakları için tepenizde uçmaya devam edecekler ancak size zarar vermeyeceklerdir.

3# Hangi durumlarda yuvadan düşen yavru kargayı evmizde misafir etmeliyiz?

Eğer gökyüzünde uçan ve yavruyu arayan ya da korumaya alan bir karga ailesi yoksa ve etrafta da fazla kedi varsa, arabaların fazla olduğu bir yol ise ona kısa süre (15gün-1 ay) kadar evde bakmanız gerekecek. Bu durumda da yavru kargaların nasıl besleneceğini çok iyi öğrenmeniz gerekecek.

4# Evimizde misafir olan yavru kargayı nasıl beslemeliyiz?

Yavru kargayı beslemek için  ıslanmış ve şişmiş tavuklu kuru kedi maması kullanabilirsiniz. İyi kalitede bir mama tercih etmelisiniz. Doyana kadar yiyebilir, daha küçük yavrularda yavrular sürekli anne peşinden dolanır gibi sizin yanınızda ağzı açık şekilde dolanabilir ve sürekli mama isteyebilir, 8-10 tane mamayı, enjektörle suyu verebilirsiniz. Yemiyor ise ağzını açarak 1-2 mamayı ağzına tıkıştırarak onu beslemeye çalıştığınızı anlatmalısınız. Eğer kedi mamasını hiç bir şekilde yemiyor ise, taze tavuk ciğeri, tavuk göğüs eti kıyarak verilebilir, haşlanmış yumurta verilebilir, bazen çok seçici olmaları sebebiyle yeme sorunu olabiliyor. Su vermek için toprak güveç veya porselen mama kapları ideal. Suyu dökememesi için kabın içine ağır bir taş koyabilirsiniz.

Yavru karga ve diğer hayvanların beslenmesi hakkında bilgi almak için Veteriner Hekim Nilay Tezsay’ın YouTube  kanalını ziyaret edebilirsiniz.

Köpeklerin saldırganlaşma nedeni nedir?

Tortoiseshell kedileri ve özellikleri