in

Zeki, çevik ve sevecen Abyssinian (Habeş) kedisi hakkında her şey

Dünyada uzun süredir popüler bir ırk olan Abyssinian yani Habeş kedisi son yıllarda ülkemizde de tanınmaya başladı. Çok zeki ve enerjik olan Abyssinian kedisi aynı zamanda yükseklere de kelimenin tam maması ile tutkun. Birlikte yaşadığınızda sık sık gardırobun ya da buzdolabının tepesinde bulabileceğiniz bu güzel kediler hakkında tüm bilgiler yazımızda.

Abyssinian (Habeş) kedisinin kökeni

Abyssinian kedisi İngiltere’de ortaya çıkmış. On dokuzuncu yüzyılda Kuzey Afrika’da görevlendirilen İngiliz askerlerinin yerel satıcılardan bu özel ırkın yavrularından satın aldıkları ve evlerine bu yavrularla döndükleri düşünülüyor. Harper’s Weekly isimli bir derginin 27 Ocak 1872’de yayınlanan sayısında yer alan kedi şovu raporu bu ırkın yazılı kaynaklarda ilk yer alışı olmuş. 1882 yılında İngiltere’de tanınan Abyssinian ırkı “İngiliz işaretlisi” olarak kabul edilmiş. Yani aslında Afrika kökenli bir ırk olmakla birlikte Abyssinian kedilerinin dünyaca tanınması, dünyaya yayılması İngiltere’den başlamış. 1919 yılındaysa Abyssinian Kedi Kulübü kurularak Abyssinian ırkın resmi ismi olarak tanınmış.

2008 yılında dünyanın en önemli kedi genetikçilerinden biri olan Dr. Leslie Lyons ve ekibi tarafından yapılan araştırmada Abyssinian ırkının hem Güneydoğu Asya ve Batı ırklarıyla hem de Avrupa ırklarıyla ortak genetik işaretler taşıdığını belirlenmiş.

Abyssinian (Habeş) kedisinin fiziksel özellikleri

Abyssinian kedilerinin fiziksel görüntüsü çok hoştur. Bu güzel kedilerin kafaları üçgenimsidir ve kulakları büyük sayılır. Gözleri kocaman ve birbirinden ayrıktır, Habeş cinsi kedilerin en karakteristik fiziksel özelliklerinden biri büyük gözlerinin altındaki çizgilerdir, bu çizgiler Abyssinian kedilerine gerçekten çok farklı bir görünüm kazandırır. Gözleri yeşil ya da altın sarısı renkte olabilir.

Abyssinian orta büyüklükte bir kedidir ve maksimum 4,5-5 kiloya ulaşır. Vücudu kaslıdır, bacakları ince patileriyle küçüktür. Bu sebeple narin bir görünüşe sahip olduğu söylenebilir.

Tüyleri orta uzunlukta ve ince ancak sıktır. Kürkleri mavi, kızıl ya da kahverengidir ve kimisinde açık kimisinde koyu çizgiler bulunur.

Abyssinian kedilerinin ortalama ömrü 9-15 yıl arasındadır ama iyi bir bakımla 20 yıla kadar rahatlıkla yaşayabilirler.

Abyssinian ırkının yatkın olduğu sağlık sorunları

Hemen her kedi ırkında olduğu gibi Habeş kedilerinde de bazı hastalıklara yatkınlık görülür. Bu sebeple eğer bir Habeş kedisi sahiplenmeyi düşünüyorsanız ırkın yatkın olduğu hastalıkları bilmeniz önemlidir. Bu ırkın yatkın olduğu hastalıklar arasında;

  • Periodontal hastalıklar (diş eti sorunları)
  • Kendilerini aşırı yalamalarına bu sebeple tüylerinin dökülmesine neden olabilen hiperestezi sendromu isimli nörolojik bir hastalık
  • Kalıtsal diz kapağı çıkığı
  • Dejeneratif göz hastalığı
  • Böbrek yetmezliği sayılabilir.

Abyssinian karakteri

İşte geldik bu güzel kedilerin çok sevilmesinde en az görüntüleri kadar önemli rol oynayan karakterlerine. Abyssinian cinsi çok zekidir, kolay eğitilebilir ve dost canlısıdır. Tabi, eğitimden kastımız tuvalet eğitimi gibi şeyler, yoksa malumunuz kediler eğitilmeye pek de yatkın canlılar değildir.

Abyssinian diğer evcil hayvanlarla harika ilişkiler kurar, çocuklarla da arası çok iyidir, ailesine düşkün ve çok oyuncudur. Tüm bu özellikleri sebebiyle Abyssinian cinsi için kusursuz bir aile kedisi demek pek de yanlış sayılmaz.

Abyssinian bakımı

Abyssinian kedilerinin tüylerini haftada bir kez taramak ölü tüyleri toplamak ve cilt yağını dağıtmak için yeterlidir. Diş eti hastalıklarına yatkın olmaları sebebiyle ağız bakımlarına özen göstermek gerekir, her ne kadar dişlerinin fırçalanması önerilse de bu pek de kolay olmadığı için bunun yerine diş temizleyici çubuklar gibi ürünlerden faydalanabilirsiniz.  Kulaklarını da düzenli kontrol ettirmeyi unutmayın, ayrıca şunu da ekleyelim, eğer kedinizin kulakları kirli görünüyorsa kesinlikle kulak çubuğu ile temizlemeye kalkışmayın ve veterinerinize danışın.

Beslenmeye gelince, bu ırkın kalıtımsal böbrek hastalığına yatkın olduğunu göz önünde bulundurularak beslenmesi konusunda da veteriner hekimden öneri almak en doğrusu.

NOT: KEDİ CİNSLERİ İÇERİKLERİMİZ KEDİ IRKLARINI YAKINDAN TANIMAK AMACIYLA HAZIRLANMIŞTIR. HER İÇERİĞİMİZDE OLDUĞU GİBİ BU İÇERİKLERİMİZ DE “SATIN ALMA SAHİPLEN” MOTTOSUYLA HAZIRLANMIŞTIR. ÇOĞU SAFKAN CİNS KEDİLER GENETİK HASTALIKLARA SAHİPTİR VE KİRLİ HAYVAN TİCARETİNİN MAĞDURLARIDIR. EĞER EVİNİZİ BİR HAYVANA AÇMAK İSTİYORSANIZ TERCİHİNİZİ PETSHOP GİBİ HAYVAN TİCARETİ YAPAN YERLERDEN DEĞİL, BARINAKLARDA VEYA SOKAKLARDA YUVA BEKLEYEN YARDIMA MUHTAÇ SEVGİ DOLU CANLARDAN YANA KULLANMANIZI ÖNERİRİZ.

Yenidoğan bir yavru kedi ne zaman anneden ayrılmalı?

Maine Coon: Kediler dünyasının nazik devi